Assertiviteit

Ik rij in het verkeer inderdaad misschien een keer een beetje langzamer dan de rest en meteen krijg ik een auto achter me aan, die met de lampen knippert en duidelijk laat weten, dat ik daar niet hoor te zijn… De telefoon gaat en ik heb een verkoper aan de lijn. Ik ben niet geïnteresseerd, maar krijg een kanonnade van woorden over me heen… Ik sta in de rij voor de kassa te wachten, rustig en op mijn gemak, maar ik krijg een winkelwagentje op mijn hakken gedrukt, want de persoon achter mij heeft het wel enorm druk… Ik kijk even een keertje tv en het valt me ook hier op, dat er behoorlijk van mening gewisseld wordt. Het is geen gelijkwaardige discussie. Het lijkt wel een wedstrijd, waar iemand moet winnen, waar iemand overtuigd is van zijn gelijk en dat ook duidelijk laat blijken….

Mijn gedachten gaan enkele jaren terug in de tijd. Mijn zoon was verlegen en bedachtzaam. Vanuit school werd aangeraden hem op een assertiviteitstraining te doen. Braaf volgde hij alle lessen en ook mocht ik één keer aanwezig zijn om zijn vorderingen te aanschouwen.
Op de terugweg meldde hij toen:” Mam, als alle mensen assertief zullen worden, dan heb je overal strijd, want iedereen wil dan de winnaar zijn”…

Wat een wijze woorden, van zo’n manneke van 14 jaar, want ik zie het nu inderdaad overal terug… Helaas…

Ik mag mijn mening uiten

Write a comment