De puzzel van mijn leven

Het leven zou je kunnen zien als een puzzel, die aan het begin ervan nog bestaat uit losse stukjes en in de loop van de jaren, aan elkaar kunnen worden gelegd. Ik begon vol enthousiasme met de rand van de puzzel. Het grote geheel kon ik vormgeven. Daarna zocht ik op kleur, op afbeelding, op voorwerp en op persoon. Ik had geen voorbeeld en het was een zoektocht om de juiste stukjes bij elkaar te vinden. Hoe ouder ik werd, hoe meer stukjes ik op de juiste plaats kon leggen. Tijdens mooie momenten, vlogen de stukjes bijna vanzelf op hun plekje, maar in tijden van verlies en tegenslag, was er geen overzicht meer te ontdekken. Het leek dan alsof de puzzel niet meer in elkaar paste.

Overhoop lag mijn leven, overhoop lag mijn puzzel. De rand die zo vertrouwd was, was verdwenen. Er lagen overal stukjes, die nergens meer bij pasten en mijn overzicht was ik kwijt. Ik staarde naar een chaos, waar ik verdrietig het ene stukje, na het andere bekeek. Soms verscheen er een voorzichtige lach, die door een traan weer werd overgenomen. Elk moment, vond ik in mijn puzzel terug. Zou het me lukken om weer opnieuw te beginnen en de rand weer bij elkaar te vinden? Kon ik het grote geheel nog met dezelfde vreugde weer aaneenleggen? Zou de puzzel me met blijdschap vervullen?

Natuurlijk begon ik uiteindelijk de stukjes van de rand te zoeken. Niet meer hetzelfde, van kleur veranderd en zelfs van vorm, maar de rand vond ik terug. Stukje voor stukje paste ik. Dagen, weken, jaren heeft het geduurd voordat ik er weer een geheel in zag komen. De symbolische puzzel van mijn leven, is echter niet meer compleet. Er ontbreken enkele stukjes en die zullen nooit meer ingevuld kunnen worden.

Maar mijn puzzel geeft me duidelijk weer een overzicht, wat mijn leven me heeft gebracht en gegeven. Elke dag kan ik gebruiken om weer een stukje toe te voegen en ik ben van plan om daar met vertrouwen en kracht mijn best voor te doen.

Is dit herkenbaar voor iemand in je omgeving? Wil je iemand graag ondersteunen? Dan zijn dit producten die je wellicht kunt geven of op kunt laten sturen (zie foto’s).

Write a comment