Pesten

Mijn twitter en facebook staan gevuld met de overlijdensadvertentie van Tim. Een 20 jarige jongen die het leven niet meer aankon, omdat hij zo gepest werd. Ik heb verder gezocht op het internet en het is helaas waar.. Het is een keiharde werkelijkheid voor z’n ouders, die vanaf nu met een groot gemis door het leven moeten gaan. Het verlies van een kind is heftig, is een wond voor het leven, maar als dat kind de dood ingejaagd is, door pesters, dat is niet te verteren.

Maar

Dit is het zoveelste verhaal. Dit is niet de eerste keer en zal zeker niet de laatste keer zijn!! Ik word er moedeloos van. Machteloos kijken we vaak toe. Als ouder mogen we niet ingrijpen, als leraar moeten we de gepeste persoon erop wijzen, sterker te worden en ondertussen hebben we allemaal een assertiviteitscursus achter te rug, dus dat moet lukken. NIET DUS!!
De kinderen blijven hard, kunnen niet zien wat hun gedrag te weeg brengt, omdat ze niet op de juiste wijze worden gecorrigeerd. Het gepeste kind moet sterker worden. De pester wordt niet begeleid om te zien, wat zijn gedrag als impact heeft…. Spijt betuigen, geweten aanspreken, liefdevol bijstaan en bijsturen.

Ooit werd mijn zoon gepest. Hij had het er al maanden over. Ik heb hem aangeraden om de pester een tik op de neus te geven. Ik heb het met de juf besproken… De juf vond het niet nodig. Ik wel! Mijn zoon gaf de tik, die hij had aangekondigd en kreeg straf, maar hij is nooit meer gepest. Toch kan ik hier niet achterstaan, waarom moet er worden gepest.. waarom moet er een persoon uitgezocht worden die misschien anders is of lijkt! Waarom zit dat in een mens verpakt! Is het eten of gegeten worden. De zwakste schakel. Groepsgedrag. Afmaken.

Wanneer gaan we bij onszelf nadenken. Wanneer stellen we onszelf de vraag hoe het zal voelen als dat onszelf aangedaan zou worden..Wanneer?

Diep van binnen schreeuw ik
Diep van binnen ben ik bang
Verstart, vernederd en geslagen
Verwond voor een levenlang

Ik ben toch als ieder ander
Ik heb hetzelfde lijf
Toch ben ik niet zoals het hoort
Waardoor ik de gepikte blijf

Diep van binnen ben ik gebroken
Diep van binnen stroomt de pijn
Ik zal mijn hele leven lang
Het slachtoffer zijn

Ik voel me klein en neergeslagen
Gepest en niet de moeite waard
Ik kan deze last niet langer dragen
Ik verlaat voor eeuwig deze aard…..

Karin

 

Comment 1

 1. 5 november 2012

  Ja Karin , zo is de wereld helaas . Er werd vroeger ook wel gepest maar zo erg als het tegenwoordig is ,is toch wel heel erg . Je hebt het erg goed verwoord .Een Oma vertelde mij verleden jaar dat haar kleinzoon steeds geld aan enkele meisjes moest geven en toen hij dat op gegeven moment niet meer wilde , hebben ze tegen de leraar verteld dat hij hun sexueel wilde misbruiken en hun had aangerand . Er viel niet over te praten , als de meisjes dat zeggen dan is het zo , werd de ouders te verstaan gegeven . Hij wilde niet meer naar school en uiteindelijk is hij in een andere plaats naar school gegaan .En zo ken ik er nog wel meer . Het is toch niet te begrijpen dat een school zo handeld , moet dat niet met beide kanten besproken worden en naar een goede oplossing worden gezocht ?
  Verder herinner ik me Rickie van Bommel ….En ja , mijn zoon en dochter zijn op de lagere school ook gepest , waarvan de één er niet geheel ongeschoren van af is gekomen .
  Het is vaak groeps gedrag , er bij willen horen of bang zijn anders zelf gepest te worden , maar er zijn ook wel eens eenlingen die het niet kunnen laten .
  En dat er jongelui zijn die op een leeftijd van tegen de 20 jaar niet meer verstand en gevoel hebben , stemt mij erg verdrietig .

  En dan je vraag wanneer …Ik hoop echt dat het , na dit zoveelste geval , eindelijk tot iedereen doordringt dat dit zo niet verder kan gaan .

  Liefs Je Zus .

Write a comment