Verlies van een baby

GD140929 Is het echt gebeurd
Is het echt gebeurd. Gedicht Troostgeschenk

Ik krijg heel vaak een aanvraag voor een gedicht, over het verlies van een baby. Soms is het kindje voldragen, soms nog in het beginstadium, maar telkens is er zoveel pijn en zoveel verdriet.

Ik begin langzaam maar zeker te beseffen, dat dit een heel specifiek gemis is. Vooral de moeder blijft dat niet geleefde leven van haar baby bij zich dragen. Er is geen invulling daarvoor mogelijk… Ook al zijn er andere kinderen… Ook al draait het leven weer verder, dat kindje dat er ook bij had moeten zijn, kan nooit worden vervangen…

Ik heb een dochter verloren, maar zij heeft mij 9 prachtige jaren gegeven. Ik kan Annemiek herinneren en heb haar stem gehoord. Ik heb haar horen lachen, zingen en kletsen. Ik heb met haar gespeeld en heb haar oneindig veel geknuffeld. Haar missen is vreselijk, maar er is zoveel van haar leven ingevuld.

Het verlies van een baby, is het verlies van zoveel meer dan een kindje. De verwachting kan niet worden geleefd. Het is en blijft een gapend gat, dat zo moeilijk kan worden gedicht.

Ik weet niet of ik dit goed voel… je mag het mij altijd laten weten, als jou deze blog en het gedicht aanspreekt…

Comments 4

 1. Debora
  29 september 2014

  Wat fijn dat je dit deelt. Treffend komen je woorden binnen en ik ben er dankbaar voor!

  1. 30 september 2014

   Graag gedaan, Debora ♥

 2. 29 september 2014

  Ik denk dat je het helemaal goed hebt gevoeld Karin. En je hebt het al even mooi en goed omschreven.
  Voor mensen die het zelf ervaren hebben geeft het zeker steun en is het heel mooi om te lezen.

  Liefs Marietje.

  1. 29 september 2014

   Dank je wel voor jouw woorden, zussie!

Write a comment